Uw verhuizing en de spaarhypotheek
U heeft in het verleden een spaarhypotheek afgesloten voor de aanschaf van uw woning en u wilt nu verhuizen. Wat zijn dan uw hypotheekmogelijkheden? En welke keuze kunt u het beste maken? Laat ons de verschillende scenario’s doorrekenen.
Als u gaat verhuizen, kunt u de spaarhypotheek in principe meenemen. U behoudt in uw nieuwe spaarhypotheek dan het opgebouwde vermogen en u spaart door. Het rentetarief en de spaarpremie blijven gelijk. Maar u hóeft de spaarhypotheek niet mee te verhuizen. Het gespaarde geld mag u ook gebruiken om de hypotheekschuld af te lossen. De regels op dit gebied zijn per 1 januari 2017 versoepeld. Hoe zit dat?
Soepelere regels
De spaarhypotheek bestaat uit twee delen: een aflossingsvrije lening en een spaarrekening waar u maandelijks op inlegt. De rentevergoeding over het spaarbedrag is even hoog als uw hypotheekrente. Aan het eind van de looptijd is uw opgebouwde vermogen net zo groot als uw hypotheekschuld. U lost dan in één keer de hypotheek af. De spaarhypotheek biedt een aantal fiscale voordelen: de hypotheekrente is aftrekbaar en over het opgebouwde vermogen betaalt u geen belasting. Tot 1 januari 2017 waren er voorwaarden verbonden aan de belastingvrijstelling. Bij vijftien jaar premiebetaling was de vrijstelling 36.900 euro en bij 20 jaar premiebetaling 162.500 euro. Die voorwaarden zijn nu versoepeld. Bij een verhuizing kunt u het vermogen dat u in de spaarhypotheek heeft opgebouwd onbelast uit laten keren, ongeacht het aantal jaren dat u premie heeft betaald.
Andere hypotheek of niet?
De vraag is nu wat voor u voordeliger is: een andere hypotheek afsluiten met een (veel) lagere rente? Of de spaarhypotheek met een hoge rente behouden, waardoor u meer profiteert van de hypotheekrenteaftrek en van een hoge rente op uw spaarsaldo? Besef dat de kosten van een spaarhypotheek aan het begin van de looptijd zitten. Aan het eind van de looptijd rendeert deze hypotheek juist sterk. Hoe lang loopt uw spaarhypotheek nog? Ten slotte: met een andere hypotheekvorm kan er een hogere resthypotheek ontstaan aan het einde van de looptijd, terwijl de spaarhypotheek zekerheid biedt. U weet dat u aan het eind van de looptijd de hypotheek kunt aflossen.
Maatwerkadvies
Als doorstromer heeft u andere hypotheekmogelijkheden dan als starter. Heeft u verhuisplannen en wilt u weten of u uw huidige spaarhypotheek zou moeten meeverhuizen of beter voor een andere hypotheekvorm kunt kiezen? Neem contact op met ons kantoor. Wij rekenen alle mogelijkheden door en adviseren u op maat.