Wat kost een eigen huis u écht? Eenmalige kosten.
Wat kost een eigen huis u écht? Eenmalige kosten.
Als u een huis koopt, geeft de koopsom u wel een indicatie van de aanschafkosten, maar geen compleet beeld. Want naast het aankoopbedrag bent u nog een aantal eenmalige bedragen kwijt. Waar moet u aan denken?
Boven op de koopsom betaalt u bij de aanschaf van uw woning een aantal bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor de notaris die de eigendomsakte en de hypotheekakte opmaakt en voor de inschrijving in het Kadaster zorgt. Ook krijgt u te maken met de kosten van de aankoopmakelaar en advies en bemiddeling voor uw hypotheek.
NHG en overdrachtsbelasting Voor de hypotheekaanvraag heeft u soms een taxatierapport nodig. Het tarief daarvoor is vrij en stelt de taxateur zelf vast. Gaat u Nationale Hypotheekgarantie (NHG) aanvragen? Dan bent u voor de aanvraag 1% van het hypotheekbedrag kwijt. Verder kan het zijn dat er een bouwkundige keuring nodig is om NHG te kunnen krijgen. Wat u daarvoor betaalt hangt onder meer af van de grootte van het huis. Ten slotte bent u nog overdrachtsbelasting verschuldigd. Die bedraagt 2% van de koopsom.
Voor een nieuwbouwwoning betaalt u trouwens geen overdrachtsbelasting, dus dat scheelt. Maar u betaalt dan wel leges aan de gemeente voor een bouwvergunning. Bovendien betaalt u met een nieuwbouwwoning bouwrente.
Verhuizen en verbouwen Naast de bijkomende kosten voor de aanschaf van de woning, geeft u nog eenmalig geld uit aan de verhuizing en de inrichting. Gaat u de boel direct verbouwen? Dan bent u nog eens een behoorlijk bedrag kwijt. Ook als u kiest voor aanpassingen in de nieuwbouwwoning, moet u rekenen op een factuur voor het meerwerk.
Wel of niet aftrekbaar? De meeste van de bovenstaande kosten zijn aftrekbaar. Niet aftrekbaar zijn:
- Overdrachtsbelasting.
- Makelaarskosten (wel voor taxatie).
- Notariskosten voor de eigendomsakte en inschrijving Kadaster (wel voor hypotheekakte).
- Leges voor de bouwvergunning.
- Verhuis-, verbouw- en meerwerkkosten.
Let op: in 2017 is het maximumtarief waartegen u de kosten mag aftrekken 50%.
Financieren met de hypotheek? Voor bijkomende kosten moet u 5 à 6% van de koopsom rekenen. Dit bedrag kan echter maar voor een klein deel meegefinancierd worden op de hypotheek. Die mag namelijk niet meer dan 101% van de koopsom bedragen. De overige 4 tot 5 procent moet u zelf inbrengen.
Rekenwerk Al met al is het een behoorlijke rekensom om erachter te komen wat u precies betaalt aan aanschafkosten. Belangrijk is de vraag hoe u het allemaal financiert. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u wat er allemaal komt kijken bij de koop van een woning en adviseren u over een passende financiering.